Nederlands


Over Hans Boersma

Introductie Hans Boersma

Hans Boersma is een gepassioneerd Aikidoka die sinds zijn 17e jaar fanatiek Aikido beoefent. Hans Boersma heeft zeven jaar ervaring als Aikido instructeur en is rijkserkend leraar. Hij reist nog maandelijks af voor trainingen in Parijs en gaat daarnaast naar veel nationale en internationale stages van Christian Tissier, Bruno Gonzalez en Pascal Guillemin. 

 

Aikido ervaring

Hans Boersma is in 2001 met Aikido begonnen bij Joop le Duc (5e dan Aikido) in Eindhoven en Son en Breugel. Gedurende deze periode reisde hij al wekelijks naar Amsterdam om te trainen bij Wilko Vriesman (6e dan Aikido) in Amsterdam. Later is Hans verhuisd naar Haarlem en in 2004 is hij vaste leerling geworden van Wilko Vriesman. Hans Boersma heeft zijn 1e en 2e dan Aikikai Aikido examen bij Wilko Vriesman afgenomen.

 

In 2009 is Hans Boersma met zijn vrouw voor twee jaar verhuisd naar Parijs waar Hans Boersma’s droom werkelijkheid werd: trainen in Cercle Tissier, de dojo van Aikido grootmeester Christian Tissier. Een jaar na zijn terugkeer uit Parijs heeft Hans Boersma zijn 3e dan Aikikai Aikido examen afgelegd bij Wilko Vriesman Sensei. In 2018 heeft Hans Boersma voor Christian Tissier (8e dan Aikido) in Amsterdam zijn 4e dan Aikido behaald

Hans Boersma en Christian Tissier Shihan

Hans Boersma over zijn Aikido lessen

"Sinds mijn 17e beoefen ik Aikido. Ik ben van het begin af aan verknocht aan deze mooie vechtsport. Wat me enorm trekt in Aikido is dat je naast hard trainen ook veel mentaal bezig bent.  

  • Ik vind het goed leren structureren van de technieken/vormen erg belangrijk. Zodra dit kader goed staat kan er steeds meer energie in de techniek en naar de trainingspartner worden gestopt en kan er steeds naar een hoger niveau toe worden gewerkt. 

  • Naast de technische vormen let ik ook erg op de juiste (mentale) intentie en een correcte lichaamshouding. Aikido is ook geschikt voor mensen die kleiner of minder sterk zijn. Zij kunnen dit fysieke gemis overwinnen met een juiste houding en correcte technische uitvoering van een techniek. 
  • Na jaren van trainen weet ik het belang van een goede conditie. Niet alleen om goed te kunnen trainen tijdens de lessen, maar ook om je fit te voelen in het dagelijkse leven. Het is ook van elementair belang om blessures te voorkomen op zowel jongere als latere leeftijd."

 

Lees meer op: 4 vragen aan Aikido leraar Hans Boersma