Over Peter Stol

Aikido

Kennemerland

Peter Stol

Peter Stol is 2e dan aikido en geeft wapenstages in Haarlem. In de zomerperiode geeft hij (bij goed weer) elke donderdagavond wapenles in natuurgebied Middenduin bij Overveen.

Sinds mijn twaalfde verblijf ik op de tatami. Mijn martiale carrière begon met judo. Ik ben ook jarenlang scheidsrechter voor de judobond geweest bij wedstrijden.

Op een gegeven moment kwam ik in Haarlem een poster tegen waarop een introductiecursus aikido werd aangeboden. Dat bleek een grote wildplakactie van Paul Köster te zijn, bij wie ik in de leer ben gegaan. In 2007 heb ik bij Wilko Vriesman mijn 1e dan gehaald. Mijn 2e dan volgde zeven jaar later.

Wat voor mij centraal staat in aikido is dat het een vorm van ontspanning is door inspanning. Daarbij werk je vanuit een goede basis en ontspannen houding. Door aikido kun je aan wat er op je afkomt, fysiek zowel als mentaal.

Aikido sluit mooi aan op mijn achtergrond in judo. Het lijkt op judo, maar het gaat veel dieper, is veelzijdiger en completer.

Wat mij persoonlijk enorm aanspreekt in aikido is de extra dimensie die het werken met wapens met zich meebrengt: de scherpte van het werken met de boken en de manier waarop je je bewust bent van je omgeving bij het hanteren van de jo. Aikido verschilt van andere vechtsporten in dat je zoekt naar principes. Of zoals een leraar het formuleerde: je kunt water drinken uit de kraan, maar met een glas is handiger, aikido is als het glas. Daarin onderscheidt aikido zich voor mij van alle andere vechtsporten. Aikido is mijn persoonlijke passie.

Ik heb altijd genoten van de stages van Tissier, met name de zomerstages, maar het allermooist vind ik toch de wapenstages van Bruno Gonzalez. Die zijn echt fenomenaal.

Het verzorgen van lessen geeft mij veel voldoening. Vanaf 2019 ga ik maandelijks een wapenles verzorgen. Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen. Dat doe ik met veel plezier en zomers ook lekker in de buitenlucht, in een prachtig natuurgebied. Daar lenen wapenlessen zich ook bij uitstek voor.

HAARLEM EN UITGEEST

AIKIDO

KENNEMERLAND

Lessen

Jeugdlessen Aikido

Beginners & Gevorderden