Over Hans Boersma

Aikido 

Kennemerland

Introductie Hans Boersma

 

Hans Boersma is een gepassioneerd Aikidoka die sinds zijn 17e jaar fanatiek Aikido beoefent. Hans Boersma heeft zeven jaar ervaring als Aikido instructeur en is rijkserkend leraar. Hij reist nog maandelijks af voor trainingen in Parijs en gaat daarnaast naar veel nationale en internationale stages van Christian Tissier, Bruno Gonzalez en Pascal Guillemin.  

Aikido ervaring

Hans Boersma is in 2001 met Aikido begonnen bij Joop le Duc (5e dan Aikido) in Eindhoven en Son en Breugel. Gedurende deze periode reisde hij al wekelijks naar Amsterdam om te trainen bij Wilko Vriesman (6e dan Aikido) in Amsterdam. Later is Hans verhuisd naar Haarlem en in 2004 is hij vaste leerling geworden van Wilko Vriesman. Hans Boersma heeft zijn 1e en 2e dan Aikikai Aikido examen bij Wilko Vriesman afgenomen.

 

In 2009 is Hans Boersma met zijn vrouw voor twee jaar verhuisd naar Parijs waar Hans Boersma’s droom werkelijkheid werd: trainen in Cercle Tissier, de dojo van Aikido grootmeester Christian Tissier. Een jaar na zijn terugkeer uit Parijs heeft Hans Boersma zijn 3e dan Aikikai Aikido examen afgelegd bij Wilko Vriesman Sensei. In 2018 heeft Hans Boersma voor Christian Tissier (8e dan Aikido) in Amsterdam zijn 4e dan Aikido behaald.

over zijn Aikido lessen

“Sinds mijn 17e beoefen ik Aikido. Ik ben van het begin af aan verknocht aan deze mooie vechtsport. Wat me enorm trekt in Aikido is dat je naast hard trainen ook veel mentaal bezig bent.

  • Ik vind het goed leren structureren van de technieken/vormen erg belangrijk. Zodra dit kader goed staat kan er steeds meer energie in de techniek en naar de trainingspartner worden gestopt en kan er steeds naar een hoger niveau toe worden gewerkt.
  • Naast de technische vormen let ik ook erg op de juiste (mentale) intentie en een correcte lichaamshouding. Aikido is ook geschikt voor mensen die kleiner of minder sterk zijn. Zij kunnen dit fysieke gemis overwinnen met een juiste houding en correcte technische uitvoering van een techniek.
  • Na jaren van trainen weet ik het belang van een goede conditie. Niet alleen om goed te kunnen trainen tijdens de lessen, maar ook om je fit te voelen in het dagelijkse leven. Het is ook van elementair belang om blessures te voorkomen op zowel jongere als latere leeftijd.”

4 vragen aan Aikido leraar Hans Boersma

1. Waarom heeft u voor Aikido gekozen?

Tot mijn 17e heb ik verschillende vechtsporten geprobeerd, maar ik kon me in geen enkele helemaal thuisvoelen. Door een film van Steven Seagal werd mijn eerste interesse voor Aikido gewekt. Wat mij het meeste aanspreekt is dat je naast lekker trainen, ook veel mentaal bezig bent. Hierdoor helpt het je op korte termijn om stoom af te blazen, lenig en in vorm te blijven. En ook op de langere termijn, omdat je continu mentale passages doormaakt.

Mijn leraar Christian Tissier (8e dan Aikido) in Parijs noemt Aikido niet alleen een krijgskunst, maar ook met name een educatief systeem. Je leert jezelf kennen en vanuit jezelf omgaan met andere mensen. Dit kunnen leuke momenten zijn, maar ook momenten van druk en stress. Met Aikido leer je te handelen op de juiste manier op het juiste moment.

2. Hoe is het om Aikido leraar te zijn?

Toen ik net 21 jaar was begon ik met mijn eerste groep leerlingen in IJmuiden (Aikido Velsen) en dit vond ik erg gaaf. Wel was ik erg jong nog en nog niet echt met een didactisch plan bezig of met marketing. Doordat ik voor twee jaar naar Parijs ging, ben ik gestopt met deze dojo en heb ik een aantal jaar alleen maar getraind.

Na deze periode, nu ongeveer 3 jaar geleden, kreeg ik weer zin om les te gaan geven. Niet alleen omdat ik het erg leuk vind om les te geven, maar ook omdat ik de kennis die ik in Parijs heb opgedaan wil verspreiden onder mijn eigen leerlingen. Naast het feit dat het leuk is om mensen lekker te laten trainen, spreekt het me ook erg aan dat je leerlingen ziet groeien.

Iedereen heeft zijn eigen werkpunten en eigen tempo waarin ze zichzelf ontwikkelen en het is erg mooi om te zien hoe iemand zichzelf gaandeweg ontplooit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand bang is om een bepaalde val te maken of dat iemand examenvrees heeft. Soms kan het ook zijn dat iemand bijvoorbeeld gepest is of dat er iets anders vervelends is voorgevallen. Zo’n persoon reageert dan misschien defensiever of geslotener dan hij of zij eigenlijk zou willen. Het is echt gaaf om te zien hoe een persoon door vernieuwd zelfvertrouwen en vertrouwen vanuit een leraar en de dojo, leert te ontspannen en zichzelf leert te zijn en te blijven onder druk.

3. Hoe bent u begonnen met Aikido?

Vanaf mijn 12e tot en met mijn 16e heb ik verschillende vechtsporten gedaan, waaronder karate en Wing Chun kung-fu. Ik vond deze vechtsporten toen wel erg leuk, maar het sprak me niet echt aan alleen maar bezig te zijn met vechten. Toen ik een keer een film zag van Steven Seagal, werd mijn eerste interesse voor Aikido gewekt.

In die tijd bestond Google of YouTube nog niet en was er niet echt een duidelijke manier om naar dojo’s of sportscholen te zoeken zoals nu. Mijn verdieping over Aikido bestond uit een verzamelboek over vechtsporten (“Lexicon van martial arts”) en uiteindelijk ben ik via de telefoongids terechtgekomen bij mijn eerste Aikidoleraar: Joop le Duc (5e dan Aikido) in Eindhoven.

Tijdens mijn eerste Aikido les was ik meteen verkocht en ging vanaf toen meerdere keren per week trainen in Eindhoven, Son en Breugel en Uden. Later ben ik wekelijks vanuit Eindhoven naar Amsterdam gegaan om te trainen bij Wilko Vriesman (6e dan Aikido). In Eindhoven was het leuk trainen, maar ik merkte dat het niveau in Amsterdam een stuk hoger lag en wilde graag beter worden in Aikido.

4. Kunt u iets vertellen over uw trainingen in Parijs?

Toen ik net de gele band (5e kyu) had, ging ik al naar seminars van Christian Tissier in bijvoorbeeld Amsterdam, Luik en Antwerpen. Op mijn 20e nam Wilko Vriesman me voor het eerst mee naar Parijs om te trainen in de dojo van Christian in Parijs.

In mijn jeugdige overmoed en na jaren van trainingen in Eindhoven en Amsterdam dacht ik dat ik wel een goed niveau had. Tijdens het eerste uur van training in Parijs werd ik door iedereen echter alle kanten op gegooid en in het 2e uur was ik mentaal en fysiek gesloopt: wat een hoog niveau en tempo van trainen! Op dat moment wist ik dat ik daar moest zijn om beter te worden!

In de jaren erna ging ik behalve naar de seminars van Christian Tissier in België en Nederland, voortaan ook vaker naar Parijs om te trainen. Mijn droom ging in vervulling toen mijn vrouw de mogelijkheid kreeg om twee jaar in Parijs te werken en ik besloot met haar mee te gaan. Gedurende de eerste maanden volgde ik Franse les en trainde ik 5-6 keer per week bij Christian zelf, maar ook bij Bruno Gonzalez (6e dan Aikido), Pascal Guillemin (7e dan Aikido), Fabrice Croize (5e dan Aikido) en af en toe bij Patrick Benezi (7e dan Aikido).

In het begin was het erg moeilijk, omdat ik niet alles goed begreep tijdens de uitleg: Parijzenaren praten net even wat sneller dan wat wij leren tijdens Franse les op school in Nederland. Naast de taalproblemen had ik in het begin ook moeite om de technieken te begrijpen en om het tempo conditioneel vast te houden. Na een paar maanden ging het gelukkig al een stuk beter en werd het gaandeweg steeds makkelijker.

Met name het eerste half jaar heb ik bijna dagelijks getraind. Na een half jaar vond ik zelf ook een baan in Parijs en kon ik helaas minder trainen, maar nog zeker 1-2 keer per week. Al met al heb ik twee jaar in Parijs gewoond, getraind en gewerkt.

Na mijn terugkeer in Nederland miste ik Parijs natuurlijk enorm en ook de Aikido trainingen bij Christian Tissier. Ik train regelmatig bij Wilko Vriesman in Amsterdam en gelukkig heb ik ook nog de mogelijkheid om minimaal 1x per maand naar Parijs te gaan: dat voelt altijd weer een beetje als thuiskomen. 🙂

datum: 27-04-2016

Vragen afkomstig uit een interview door een jeugd lid (12 jaar) voor een werkstuk over Aikido.

HAARLEM EN UITGEEST

AIKIDO KENNEMERLAND

Lessen

Jeugdlessen Aikido

Beginners & Gevorderden