Gezondheidstips

Lekker aikido beoefenen is altijd leuk en een goede manier om gezond te blijven, maar er is meer nodig om een gezonde levensstijl te handhaven. Zo is het ook belangrijk dat je gezond eet, voldoende beweegt en genoeg slaapt. Alleen een combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat jij gezond blijft. Toch kan het vaak moeilijk zijn om rekening te houden met alle vier de punten. Daarom geven we jou een aantal tips in dit artikel om toch een gezonde levensstijl in stand te houden.

Een gezond dieet 

Ga je vaak naar de snackbar, kook je weinig zelf en vind je het moeilijk om gezond te eten? Dan is het misschien tijd om eens te diëten. Het klinkt misschien heel eng en mensen denken vaak dat dit alleen nodig is voor mensen die overgewicht hebben, maar een gezond dieet is voor iedereen belangrijk. Je leert namelijk om bewuste keuzes te maken in je voedingspatroon. Zo leer je om een goede balans te vinden tussen verschillende producten, zodat jij dagelijks alle essentiële vitaminen en bouwstoffen binnenkrijgt. Hieronder staan een aantal diëten die wellicht handig voor jou kunnen zijn:

  • Fruit dieet: je eet voornamelijk veel fruit om de honger tegen te gaan. Je verliest bij dit dieet veel vocht, maar dit effect is maar tijdelijk. 
  • Veganistisch dieet: bij dit dieet eet je helemaal geen dierlijke producten. Het grote voordeel is dat je geen dierlijke vetten binnenkrijgt, waardoor je snel zult afvallen. Dit brengt tegelijkertijd ook een nadeel met zich mee, je krijgt namelijk weinig ijzer binnen. Het is dus belangrijk om je ijzergehalte aan te vullen door bijvoorbeeld supplementen in te nemen. 
  • Detox kuur: bij dit dieet is je doel om snel je lichaam te ontzien van giftige stoffen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sappenkuur. Je eet dan een paar dagen lang niks en drinkt alleen maar sappen waar veel vitaminen in zitten. Op deze manier zul je snel gewicht verliezen. 
  • Proteïne dieet: dit dieet is gericht op het consumeren van veel proteïne. Je eet zo min mogelijk koolhydraten zodat je snel afvalt, maar geen spiermassa verliest. 

Voldoende bewegen

Gezond eten is één ding, maar je moet daarnaast ook voldoende bewegen om gezond te leven. Wij begrijpen dat niet iedereen evenveel tijd heeft om te bewegen, bijvoorbeeld door werk. Daarom geven we een aantal tips om toch elke dag voldoende te bewegen:

  1. Neem de trap in plaats van de lift. Als je altijd de trap neemt, dan zul je automatisch meer bewegen zonder dat je hiervoor hoeft te sporten.
  2. Ga met de fiets naar het werk als je dichtbij woont. Sla het openbaar vervoer over en kies voor de gezondere keus, bovendien bespaart dit ook nog eens een hoop geld. 
  3. Laat geen boodschappen en eten bezorgen, maar kies ervoor om zelf boodschappen te doen en je eten zelf op te halen. Zo zul je meer bewegen en je bespaart wederom een hoop geld. 

Kies voor gezonde producten

Dit is misschien een beetje een open deur, maar het blijft misschien toch wel het belangrijkste van allemaal. Het is essentieel om gezonde producten te eten. Je kunt kiezen voor superfoods. Dit zijn producten die veel vitaminen bevatten en onmiddellijk een positief effect hebben op je gezondheid. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld zeer rijk aan eiwitten en vitaminen. Daarnaast zijn er nog veel andere producten die als superfoods worden beschouwd, bijvoorbeeld: zeevruchten, bessen en wortels.