Gezond Japans eten

Gezond eten is erg belangrijk. Je voelt je fitter, vrijer en relaxter als je een gezonde levensstijl implementeert. Ons huidige eetpatroon in de westerse wereld is veelal gebaseerd op fastfoodgerechten die meestal ongezond zijn, maar niet over ter wereld wordt eenzelfde ongezonde levensstijl gehanteerd. In Azië neemt men de tijd om gezonde en verse gerechten te bereiden. Vooral de Japanse keuken staat erom bekend dat ze extreem gezond is en ook nog eens lekker is. In dit artikel lees je waarom Japans eten zo gezond is en wat de voordelen zijn van Japans eten.

 

Japanse visproducten

De meeste mensen zullen meteen aan visproducten denken als we het over de Japanse keuken hebben. En daar is natuurlijk een goede reden voor, Japan staat natuurlijk bekend om zijn sushi. Rijst met olie wordt ingepakt in zeewier en vis, dit is een heel lekkere combinatie die ook nog eens gezond is. Bovendien zit vis vol met goede omega-3-vetzuren die goed zijn voor je hart en hersenen.

“Leuk feitje: zalmsushi is eigenlijk helemaal niet in Japan bedacht. Noorwegen heeft een rijke visindustrie, maar een relatief kleine bevolking en een overschot aan vis. In de jaren 80 kampte Japan met overbevolking en hoge visprijzen. Noorwegen speelde hierop in door de zalmsushi te introduceren in Japan. Dit bleek een groot succes te wezen. ”

De Japanse keuken is gebaseerd op rijst

In veel Europese landen is het gebruikelijk op aardappelen en pasta te eten. Dit zijn producten die veel koolhydraten bevatten. Daarnaast zijn we in Nederland dol op brood. We eten het in de ochtend, tussen de middag en soms zelfs als avondeten. Echter, broodconsumptie is helemaal niet goed voor je lichaam. Er zitten veel koolhydraten in die je dik maken en ons lichaam is er helemaal niet op gebouwd op granen te verteren. In Japan is dit veel minder een probleem. De Japanse keuken gebruikt zelden brood of pasta, de meeste gerechten worden met rijst gegeten. Rijst heeft een heel laag vetgehalte en daarnaast zorgt het er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Rijst is dus super gezond en het stilt ook nog eens de honger.

Japan en groenten

Een van de belangrijkste redenen dat de Japanse keuken zo gezond is, is dat er veel gebruik wordt gemaakt van verschillende groenten, waaronder een aantal superfoods. Het is niet ongebruikelijk om een ontbijt te nuttigen dat volledig uit groenten bestaat. In het westen hebben we maar al te veel moeite met het eten van voldoende groenten. In Japan is het de norm om bij elk gerecht veel groenten te eten. Er worden veel verschillende groenten gebruikt zoals, broccoli, spruitjes en kool.

Bentobox

Het is gebruikelijk om tijdens de lunch een bentobox te eten in Japan. Een bentobox is een doos met verschillende compartimenten waarin verschillende ingrediënten te vinden zijn. Het is gebruikelijk dat er rijst in zit, veel groenten en vlees. Soms wordt het vlees vervangen door vis. Meestal betreft dit dan zalm of garnalen. Uiteraard bestaan er tegenwoordig ook vegetarische bentoboxen.