Aikido

KENNEMERLAND

Borduurwerk op je Aikido kleding,wel of niet doen?

Je Aikido kleding laten borduren met je naam is gebruikelijk in Japan. In het Westen lijken we een beetje te worstelen met dit onderwerp, waarschijnlijk omdat we er nog niet alles over weten. Moet je dit standaard doen, vanaf een bepaalde kyu-graad of is het alleen voor yudansha?

 

In Japan staat het als bescheiden om je naam te laten bedrukken op je Aikido kleding. Sterker nog, het staat als onbeleefd, of als zelfoverschatting om dit niet te doen. Als je dit namelijk niet doet, dan zou het betekenen dat je leraar je naam goed kent en geen geheugensteun meer nodig heeft. Natuurlijk is dit in een kleine dojo minder waarschijnlijk, maar in grote dojo’s of op grote stages kent de leraar je wellicht nog niet. Met name als je bijvoorbeeld naar de Hombu dojo in Tokio gaat, waar er honderden andere Aikidoka’s op de mat staan is het erg onbeleefd om zonder borduurwerk op de mat te verschijnen.

 

Borduurwerk standaarden

 

Japanners gebruiken, zelfs onder goede vrienden, doorgaans hun achternaam en niet de voornaam. Westerlingen daarentegen gebruiken vaak hun voornaam als borduurwerk, omdat onze achternamen niet altijd even makkelijk uit te spreken zijn. Het is aan te raden gebruik te maken van de standaard plaatsingen voor borduurwerk op je Aikido kleding:

  • Hakama: rechterheup
  • Aikidopak: linkerschouder
  • (optioneel band/obi: de naam van je dojo of de vechtsport die je beoefent)

 

Er is echter een groot taboe en dat is het toevoegen van Sensei of Shihan of -san/-sama op je borduurwerk. Dit is in Japan erg onbeleefd, omdat je jezelf geen Sensei, groot leraar of hoogvereerd mag noemen, alleen andere mensen over jou.

Tip: Laat je naam vertalen en/of controleren door een Japanner of Japanstalig iemand, zodat je dergelijke fouten niet hoeft te maken:

Conclusie borduurwerk

 

Buiten Japan verliest het borduurwerk zijn functie deels, doordat we in het Westen doorgaans geen Japanse karakters kunnen lezen. Of je borduurwerk wel of niet wilt op je Hakama of Aikidopak hangt af van een paar factoren:

Ga je regelmatig naar Japan of train je bij Japanse leraren in Europa?

Wil je graag volgens de Japanse traditie je Aikido kleding op orde hebben?

Vind je het mooi om je Hakama en/of Aikidopak te laten borduren?

Bij 1 of meer ja’s is het aan te raden na te gaan denken over borduurwerk op je Aikido kleding. Borduurwerk kost veel handwerk, het wordt door ervaren Japanse vaklui wordt gedaan en is daarom niet goedkoop. Iedere Aikidoka moet voor zichzelf hiervoor de keuze maken om het wel of niet te doen.

 

Door: Hans Boersma (deels gebaseerd op blog.seidoshop.com)
Geplaatst op: 24-06-2016

 

HAARLEM EN UITGEEST

AIKIDO

KENNEMERLAND

Lessen

Jeugdlessen Aikido

Beginners & Gevorderden