Aikido Stages ook voor beginners

Aikido Stages

ook voor beginners?

Wil je als beginner ook wel een keer naar een regionale of nationale stage?  Maar kan dit niet, of pas vanaf een bepaalde kyu-graad? Wilco van Marion vertelt in zijn verslag over de Aikido stage van Kobayashi Sensei (7e dan), dat stages niet alleen erg leuk, maar ook prima te doen zijn voor beginners!

 

Aikido stage Kobayashi (7e dan)

Begin januari werden we uitgenodigd door onze leraar (Hans Boersma) om deel te nemen aan een Aikido stage van een Japanse sensei genaamd Kobayashi (7e dan). Kobayashi geeft op weekbasis les in het Aikido hoofdkwartier in Tokio: de Hombu Dojo. De Aikidostage vindt plaats op een zaterdag (27 januari jl.) in Sportcentrum Papendal. Mooi meegenomen: de Aikido stage werd gratis aangeboden vanuit Aikido Nederland voor Dutch Aikikai Foundation leden. Gelukkig kon ik het thuis regelen dat ik met 4 Aikidoka’s van Aikido Kennemerland naar deze stage kon. In Arnhem zouden we Hans Boersma (leraar Aikido Kennemerland) en Max van onze dojo ontmoeten en kwamen we in totaal op zes. 

 

Op naar Papendal!

Na iedereen opgehaald te hebben, kwamen we keurig op tijd aan in Papendal. Gelukkig was de stage pas om 13:00 uur, dus konden we ons nog even rustig omkleden en kon ik een beetje wennen aan mijn net aangekochte nieuwe aikido-pak. Eenmaal binnen waren er al behoorlijk wat mensen bezig om de ongeveer 200 matten neer te leggen, alvorens we konden beginnen. Rond de 150-200 Aikidoka’s in een grote hal had ik nog nooit gezien. Ik vond het erg indrukwekkend hoe iedereen op een rij zat alvorens Kobayashi Sensei binnen kwam samen met de tolk (Satomi Ishikawa, 4e dan Aikido) en de ceremonie die automatisch met hen meekwam.

 

Trainen met verschillende mensen uit heel Nederland

Dan begint de warming-up die in deze stage heel uitgebreid is. Zeker tien minuten waren we bezig om alles goed los te schudden. Veel aikidoka’s waren veel flexibeler dan dat ik ooit gezien had, maar ik deed zo goed mogelijk mee. Vervolgens beginnen we met de technieken. Het was heel fijn om te zien dat Kobayashi begon met technieken die zelfs ik als beginner goed kon volgen en hoe hij dit als modules opbouwde. Shiho Nage en zelfs Ikkyo, maar ook uitdagende figuren kwamen voorbij. Wat ik daarnaast erg leuk vond was dat het heel laagdrempelig was om snel contact te maken met Aikidoka’s uit andere delen van Nederland. Zo heb ik veel getraind met een oudere man in hakama uit Dordrecht en verschillende dames uit alle hoeken van het land. Soms was het ook wel weer even leuk om te trainen met mensen van je eigen dojo, al merkte je wel dat je dan gelijk weer aangepakt werd. Behalve één tegen één, deden we ook groepsoefeningen waarbij je met zijn vijven om de beurt 1 tori aanviel. Zo leer je natuurlijk nog sneller anderen kennen en is het makkelijker iemand uit dat groepje uit te nodigen voor een oefening. Ontzettend leuk!

 

Twee trainingen, een Japanse handtekening: een mooie dag Aikido

Na vijf kwartier trainen was ik blij met de pauze. De tijd ging heel snel, maar al die oefeningen zijn wel vermoeiend. Even gezellig met je eigen club aan de lunch en even over het indrukwekkende complex van Papendal struinen. Zeker als de koffie en thee behoorlijk op zich laat wachten is het zo alweer kwart voor vier. Gauw terug naar de hal voor de tweede sessie. Nu worden de combinaties toch nog iets ingewikkelder en ik merkte dat ik de voorbeelden toch minder goed vasthield dan eerder op de dag. Toch bleef het sparren heel leuk en wisselden de makkelijke en moeilijkere combinaties elkaar goed af. Ook hier zaten weer wat groepsoefeningen bij, maar na drie kwartier merkte ik dat ik vaker op de klok ging kijken. Het was een intensieve middag geweest. Ik was dus zeker niet rouwig dat de laatste oefeningen rustig waren. Een rek oefening en Suwari Waza Kokyu Ho, die ik ook nog kon gebruiken voor mijn 5e kyu examen in juni. Met een mooie Japanse handtekening in mijn nieuwe Aikido paspoort stapten we rond half 7 weer in de auto. Een mooie dag Aikido. 

 

Verslag door: Wilco van Marion (6e kyu Aikido)
Geplaatst op: woensdag, 31 januari 2018

HAARLEM EN UITGEEST

AIKIDO

KENNEMERLAND

Lessen

Jeugdlessen Aikido

Beginners & Gevorderden